SØK      

Del dine opplevelser

Har du vært med på noe interessant vil vi gjerne at du sender noen ord og bilder slik at vi kan legge det ut.  Gamle bilder er også særdeles interessant. Send til asle.wang@mhkd.no  

 

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

En høstkveld hos Arctic Trucks

14.11.2019

Interessant, lærerikt og koselig

Arctic Truck har blitt et begrep blant oss bilfolk. Alle som har befatning med bil har kjennskap til denne opprinnelig islandske ombyggeren som tilbyr biler som er tøffe å se på og som ikke minst tåler tøff bruk.

Vi ble invitert til å få et innblikk i hva denne bedriften bedriver. I overkant av tretti nysgjerrige kvinner og menn møtte fram på denne mørke våte torsdagen midt i november. Imponerende at Thorvald Olesrud fra Gransherad møtte opp her også. Han er veldig ofte på Burud og går ikke av veien for å kjøre tjue mil på kvelden for å dyrke sin interesse. 

Sjefen for hele ssuksesshistorien bak Arctic Trucks Norge, Örn Thomsen ønsket oss velkommen med en kort presentasjon av seg selv og butikken vi sto i. Vi gikk så i samlet flokk inn i det som må være distriktets fineste bilverksted. Örn øste av sin kunnskap og fortalte hva de enkelte løftebukker og arbeidsstasjoner ble brukt til. Neste gang du ser en ombygd Hilux kan du tenke over at her er det ikke limt på noe plastikk og satt på svære hjul. Det ligger mye mer bak. Det blir kappet og sveiset og gjort øvrige endringer basert på kompliserte tekniske beregninger. Kappe og sveise i en ny bil tenker du kanskje? Det må man faktisk for at produktet skal bli tilfredstillende i forhold til både bruk, utseende og myndighetenes krav til sikkerhet. Så avanserte er disse ombyggingene at Arctic Trucks er godkjent som bilprodusent. Du leste riktig, godkjent som bilprodusent, ikke bare som verkted, påbygger og ombygger. Man sveiser med kobber og gir en elleve års rustgaranti på ombyggingene. Vi observerte at Martin Fælla, han som har en mye mer avansert tilnærming til sveising og dreiing med mer - nysgjerrig som han er - han ga seg inn i en diskusjon med operatøren som jobba overtid. Og når vi først er inne på våre egne folk med sine sære interesser, så har vi fotografert et skilt som Ole Bjarne Mosland kan kose seg med. 

Etter omvisning i verksteder og delelager ble vi geleidet opp i kantina der Örn og hans filmatiske presentasjon ga oss en spennende og lærerik innføring i foretakets tjue års norske historie. Om hvordan det startet, hvordan det har utviklet seg fram til i dag, og alle ekspedisjoner som AT-biler har vært med på. Alle kjenner til Top Gear og deres bravader i polmrådene, om Jan Erik Larsens bilprogrammer på tv, om turer over Grønland, i Antarktis, Afghanistan og Golsfjellet for å nevne noe. Alt servert sammen med kaffe og kaker.

Vi hadde en strålende kveld, og takker Arctic Trucks Norge ved Örn Thomsen for at vi ble invitert. Og husk det at dersom du skal ha en Toyota, Nissan, VW Amarok, en Isuzu eller Jeep så må du sende tilombygging hos disse gutta. For de fleste er det sikkert ikke kjent, men i det nye anlegget på Solbergmoen er det forretning der du når som helst kan handle hjul, lys, stativer, innredninger, kufangere, diff-sperrer og alskens spennende duppeditter. Til neste år kan du ta EU-kontrollen din der også. For mer info se http://www.arctictrucks.no

Det eneste som manglet denne kvelden var bilde av en Ford, men det har som synes redaktøren ordnet.  Og apropos Ford og VW så er det en glede for redaktøren at VW Transporter og VW Amarok om ikke lenge blir henholdsvis en Ford Transit og en Ford Ranger med VW-emblem på. Leve god kvalitet.

Se noen bilder fra kvelden: https://www.mhkd.no/bilder-loep-og-arrangementer-2019/cms/163

 

Motorhistorisk Klubb Drammen
E: post@mhkd.no

Kontaktinfo:

E: post@mhkd.no

Postadresse:

Postboks 2193
3003 Drammen