SØK      

Del dine opplevelser

Har du vært med på noe interessant vil vi gjerne at du sender noen ord og bilder slik at vi kan legge det ut.  Gamle bilder er også særdeles interessant. Send til asle.wang@mhkd.no  

 

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

Blir det nye importregler for bil i statsbudsjettet for 2020?

21.01.2019

20-års grense for fritak for engangsavgift

Som mange sikkert har fått med seg er det i forbindelse med det nye regjeringssamarbeidet foreslått å fjerne engangsavgiften ved import av biler som er tjue år og eldre. I dag er grensen på tretti år.

Om det blir en realitet får vi svar på når statsbudsjettet for 2020 er vedtatt.

Det er med undring redaktøren med sin mangeårige fartstid innenfor bilkulturen leser dette forslaget. Så vidt meg bekjent har ingen etterlyst en slik ordning. Jeg tror faktisk heller ikke at det er et fornuftig forslag. Vi har mer enn nok av halvgamle biler i landet, og personlig antar jeg - og frykter - at det vil bli importert mye rart. Alt fra halvgamle vrak til verdifulle superbiler. Det første er ingen tjent med, det siste kommer kun de til gode som fra før har fått "gratis" Tesla. Og hva en slik marginal sak har å gjøre i noe så alvorlig som regjeringsforhandlinger er vanskelig å forstå.

Jeg frykter også at vår kulturbevarende virksomhet vil få et dårligere rykte fordi vi i tilknytning til vårt miljø vil se et stort tilfang av folk som slett ikke er entusiaster. Folk som derimot kun ønsker seg en høyst kjørbar halvgammel bil til en gunstig pris. Det er også underlig at man på den ene side ønsker å fjerne sterkt forurensende biler fra trafikken, og så på den annen side lanserer dette forslaget.

Stikk i strid med hva Amcar og andre klubber mener, vil redaktøren "banne i kjerka" og hevde at dette ikke er noe godt forslag. For oss som anser oss som ekte entusiaster er det mer enn nok biler her hjemme på bjerget. Og ønsker vi å importere en drømmebil, ja så er trettiårs-grensen god nok.

Jeg vil påstå at dette ikke gagner vår hobby på noen måte. Vi kan oppleve høyere skadefrekvenser på såkalte entusiastbiler, enda flere kommersielle aktører som vil tjene penger på oss, og vi vil som nevnt få mange flere uekte "entusiaster". 

Avslutningsvis skal nevnes at redaktøren langt fra er noen ihuga sosialist, miljøaktivist eller bilhater. Blir forslaget vedtatt vil jeg sporenstreks hente meg en 2000 Lincoln. Men jeg liker det ikke. De som liker dette får vente i spenning til kommende høst, vi som er tvilende - ja vi får også vente til høsten og se hva som skjer.

Nedenfor: Veteranbil? Fytte grøss........

Motorhistorisk Klubb Drammen
E: post@mhkd.no

Kontaktinfo:

E: post@mhkd.no

Postadresse:

Postboks 2193
3003 Drammen