SØK      

Del dine opplevelser

Har du vært med på noe interessant vil vi gjerne at du sender noen ord og bilder slik at vi kan legge det ut.  Gamle bilder er også særdeles interessant. Send til asle.wang@mhkd.no  

 

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

SMÅNYTT 2018

14.08.2018

Samme Volvo som på forrige bilde

Og se det er stor trafikk på Bragernes torg. Fra den gang det som bilist var lov å tute på fotgjengere og knytte neven etter syklister. For en lykke det måtte være å leve ut sine følelser som grinete sjåfør den gang. Vi ser den samme Volvo lastebilen som nevnt, vi ser en Standard Vanguard, et par Opel'er og en Volvo Duett. Sikkert er det også at vi ser en Opel Blitz og kanskje en DeSoto og en Lambretta. Helt sikkert er det i alle fall at den røde 'hytta' er bilen til karrikaturtegner Odd Einarsson. Han som levde av å sitte på terrassen bakpå bilen og tegne folk. Med store neser og grove øyenbryn. Også ser vi at det er kjerringer ute og handler. Det er det ikke mer, men det er pokkern ikke rart at handelen på torget er borte. Der får du nå ikke kjøpt stort annet enn øl og kebab. 

 

Norsk, svensk og tysk ingeniørkunst

Bildet er tatt på Tjømekaia i Drammen en gang på slutten av femtitallet. Krana er av kortreist type, konstruert og bygd på Drammens Jernstøberi en drøy kilometer unna. Antagelig bærer krana samme navn som veghøvlene, altså Dravn. Lastebilen er som de fleste ser en Volvo. Denne bilen var nok velkjent i byen, den går igjen på flere bilder fra gamle Drammen.  Kølabåten som ligger til kai er D/S Mimona av Fredrikstad. Den ble bygd i Tyskland i 1922 og seilte for Deutsche Kriegsmarine under krigen. Den ble tatt som krigsbytte av engelskmennene i Flensburg i 1945 og ble registrert på Den Norske Stat under navnet Dragnes i 1946. Gikk fra 1947 under navnene Mimona og Malay før den ble hugget i Grimstad i 1961. Båten var seksti meter lang og gjorde ti knop.

Fra Tysklandsbrigaden 1949

Gutta som avtjente førstegangstjeneste i Tyskland etter krigen hadde en alvorlig og viktig oppgave. Men de hadde det også mye moro med festing og råkjøring og tilhørende aktiviteter. Som oftest går ting bra, men nå som dengang hender det at det går dritt. Da er det på sin plass med en høflig anmodning om å ta det med ro.

Den drosja har je vøri minneslaus i.....

.......forteller presidenten i klubbens vanføregruppe. Minneslaus betyr i den sammenhengen altså drita full. Bildet er tatt utafor Nordbygda Handel i Eggedal. Butikken vart driven tå ein liten knubbe som heit Reidar Juvet. Folkevogn drosja som i dag ville representert en uhyggelig sum på selvangivelsen tilhørte Torstein Hagen. Han som var så heldig å få kjøre fulle folk rundt i bygda. Oftest kjørte vel fulle folk mest sjøl på den tida. Ford Taunus Transit'en fra 1963 leverer varer kjørt opp fra Drammen og Nesvold & Martinsens pølsemakeri. Var fæl lukt i de bilene som kjørte kjøttvarer. Ingen kjøling den gang, så på turen fra Drammen til Eggedal i solsteika var det nok gode forhold for vekst av bakterier av ymse slag. Folk tålte slikt før i tida. Bobla og Opelen tilhørte tydeligvis feriefolk fra hovedstaden. Begge bilene med motor på 1200 kubikk. I hver sin ende.Legg merke til mjølkespanna som står på hushjørnet og gummistøvla til den som sitter i døråpningen på slean fra Rüsselheim. Gummistøvler skulle folk gå i sjøl om det var tørt og varmt. Folk er rare !!!

Australia er landet

Hvorfor henter ingen biler der? Sikkert grisedyrt, men intet annet land i verden har lagd så mye rart med diiiigre motorer. Folket down under er spesielle. Crocodile Dundee, Men at work https://www.youtube.com/watch?v=XfR9iY5y94s og fire hundre meter lange vogntog er bare noen av særegenhetene. Bare noen få millioner skal til for å gjøre Porscher og Mustanger til nervøse frøkenbiler. Ford Falcon i aller verste utgave er bedre enn en pall Viagra. Løp og kjøp. Bil asså....

Litt over seks år har gått

Siden vi kjøpte ei løen pølsebu for åtte tusen kroner av en hollender på Noresund. Den gratistransporten som Terje Tandberg spanderte en fin mai-lørdag i 2012 var starten på en solskinnshistorie som alle kjenner. Den råteskadde bua som opprinnelig sto i Gulsvik har etter iherdig innsats blitt et pølsepalass.Og klubbens gullgruve.

Romantikk i snøhaugen

Ja det må man vel kunne kalle dette. Feminin skiløper lengter mot varm sjokolade med krem på Kikut Fjellstue ved Geilo. Allerede er det folk der inne og koser seg. Kanskje foran peisen. Folkevogn kabriolet var vel slett ikke vanlig i fjellet for rundt 60 år siden. Er fortsatt ikke vanlig bil på vinterføre. Så ser vi en annen vinterbil, og det er Morrisen til Claude Greengras fra Aidensfield. Den gamle lurendreieren hadde vel gjort en god handel - til en avveksling - siden han kunne dra på vinterferie :)

Takka f... for at vintern er underveis

Vi har hatt tidenes sesong. Vi har sitti halvnakne på motorsykler og svetta i fart. Biler har kokt og fuska i ørkenheten. Mange av oss er nok litt mette og synes det skal bli godt å få en pause. Så kan vi storglede oss til våren. Og vi kan glede oss til BM på ski (BM = Burud-mesterskapet), samt prøvehopping i Vikersundbakken. Før måtte folk slite rundt med det de hadde også på vinterstid. Uten programmerbare varmere, ABS, ESP, ADHD, PCB og alskens duppeditter. Men de hadde kjettinger, skuffer og tau. Alt sammen kjekt i snøhaugen, men også brukbart verktøy til uprovosert vold og sjølmord som følge av frustrasjoner i snøføyka. Ikke så gruelig mykje snø på Dovrefjell, men gruelig flott bil. 1939 Chevrolet er en vakker bil. Også som varebil særdeles stilren. Skulle hatt en sånn en også............:) 

Burud er ikke bare for de lokale

Vi har stadig besøk fra fjernere himmelstrøk. Om ikke fra andre tidssoner, så er det ofte folk innom som reiser timevis for å besøke oss. Intet er mer hyggelig enn det. Blant de som jevnlig er på besøk er et tippelag fra Bø i Telemark. Det betyr tre timer i bil. Nå sist hadde de med seg en tegning av lokal bil og laster. Ferdig innrammet. Nå henger det på veggen i museet. Vi takker hjerteligst for oppmerksomheten.

 

Moro å se gammelt utstyr i drift

Vi er ganske selvhjulpne på Burud. Vi har en fullt operativ dreiebenk som kan benyttes av kvalifisert personell. Folk som trur at de 'kan' dreie blir banka opp om de roter med benken - du må kunne dokumentere kunnskapen før bruk tillates. På bildet ser vi to jernbanerever i hyggelig passiar rundt arbeidet. Verktøymaker Arild Trolsrud ved benken, mens dieselreparatør Lars Hagavold overvåker aktiviteten. 

Kjøp Dr Gudbrand Moe sin Hupmobile

Mange husker doktor Moe på Landfalløya. Han som kjørte Volvo PV fra 1955. Med reg-nummer F-23. Denne bilen eksisterer fortsatt. Samme skiltet satt tidligere på en Citroën. Og før dette igjen på denne fine Hupmobile fra 1931. Av type Century Convertible Coupe. Bilen som legen i Landfalløya 84 ga seks tusen kroner for i 1931. Noe som tilsvarer 226.000,- idag. Se mer her: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=128921805

Litt heavy speed i svingen kanskje?

Bildet er tatt i krysset Bjørnstjerne Bjørnssonsgate Frydenhaugveien i Drammen. Dengang E18 gikk forbi Rundtom og videre opp på motorveibrua. I 1984 begynte Bilforum med Ford, på bildet står det hauger av Citroën og Honda på tomta, så vi snakker om en gang mellom 1979 og 1983. Scania'n til Helge R Olsen hadde det nok litt for travelt denne vårdagen. Mange husker Ibsens Bilforretning på andre siden av veien, og spesielt interesserte kan få et gjensyn med Tangen-sporet nederst på bildet. Den gang det gikk tog midt i gata. Det samme sporet var ei fæl felle for syklister der det skrådde over gata. Mange har gått på trynet der - redakøren inklusive.

På tur i 1927

To T-Forder på tur. Ole Th Moen og fru Ingeborg Sletto var de heldige eierne av disse to pedal-Fordene. Bildet er tatt ved utøpet av Sudndalsfjorden i Hol kommune. Veien går på samme stedet den dag idag.

Renslighet er viktig

Men ikke mange som har kjørt rundt i et par badekar. Det har vårt medlem Ole Thoresen gjort. På 1970-tallet. Registrert og godkjent og alt i orden. Bygd på bunnplata fra ei Folkevogn boble. Mener å ha hørt at bilen fortsatt eksisterer. Det får vi nok snart svar på. Og kanskje Ole har bedre bilder vi kan presentere også?

Respekt for messingen skal man ha

Disse to vognene var vel mest tenkt brukt til oppsop av fylla rundt Torgallmenningen i Bergen. Noe særlig egnet til biljakter var de definitivt ikke. Ei heller noe tess på andre oppdrag i åsene rundt de høyrøstedes hovedstad. Sto fast på flatmark de vognene der. Artig at det er to generasjoner av samme bil. En FK 1250 til venstre og en nyere Taunus Transit til høyre. 

Noen selger og noen kjøper

Innimellom går ting veldig fort. På en og samme dag flytter en 1953 Simca fra Åmot til Svarstad. Og blir i klubben - fra Kolberg til Hafslien. En Tempo Corvette 380 fra 1974 flytter fra Hokksund til Skotselva. Og jammen reiste ikke klubbens gaffeltruck også gitt. Gratulerer alle kjøpere og selgere for godt snyteri.

Skikkelig reklame det gitt

Reklame for Chevrolet. Eller for Blue Master. Dette er nok et bilde som varmer hjertene til storrøykerne Pust & Pes og deres likesinnede. Hele fjorten drag pr sigarett. Hvilken lykke!  Tenk om man kunne feid over Rådhusplassen i Oslo med denne ekvipasjen. I en svimlende hastighet. Da kunne kvakksalverne på kardiologen forberedt seg overtid. Tenk bil og tobakk på en gang! Det hadde blitt litt mye for enkelte ja. Men en skikkelig tobakksreklame på Burud - det burde vi absolutt hatt. Kulturminne som har vært så bannlyst at alt er borte.

Det er like før sola snur og det går mot jul igjen

Men før snøen faller igjen skal vi ha mange fine dager og mye moro. Lars Petter Skau takker av som veileder for undomsgruppa som nå tar velfortjent ferie. To fantasisk flotte biler de har satt i stand i løpet av de siste årene. All grunn til stolthet over hva dere i fellesskap har fått til.

B-Ford med knottgenerator

Skal selges på Bonhams auksjoner i Nederland. Forventet tilslag på kr 300-350.000,- Også med det grusomt jævlig stygge planet. Ingen lastebiler under krigen som hadde blanklakkert plan med fyllinger i lemmene. Ingen som har hatt det på andre tidspunkter heller. En A-Ford skal selges samtidig. Litt billigere. Ingen av disse ser vi nok på Burud nei.....

Man velger sin parkeringsplass med omhu

Terje Finnerud, den profesjonelle polka-danseren fra Vikersund velger det rette miljø å parkere i ja. Hans særdeles vakre eksemplar av spesialavfallsproduktet Volvo kommer virkelig til sin rett her ved Ford-veggen. Trygt og godt.

Selv plunder kan være stemningsfullt

Utrykningen til Skien med den gamle ambulansen var ingen ubetinget suksess. Olja spruta fra gearkassa og bilen måtte som kjent stå igjen. Men når klubben har flere egne redningsteam lar alt seg løse. Med Årkvisla'n la Otto og Odd Runar i vei midt på natta for å hente herligheten hjem igjen. Sommernatta er fin - også til slike aktiviteter. Takk guttær! Og noen få dager etter er kassa ute og deler på plass. Effektivt!!!

 

Tøffeste bilen på Burud

Ungdomsgruppa har som nevnt annet sted, ferdigstilt et helt fantastisk prosjekt. Nå er sirene i drift og skilter montert, Skiltene skal byttes ut med noen med gammel stil. Dette er virkelig blitt en flott og spesiell bil som vil vekke oppsikt overalt. Sikkert noen gamle racere som får flashback og skyhøy puls når de får se denne vogna. Jomfruturen går til Skien Brannvesen sitt 150 års jubileum. Her er det bare å ta av seg hatten og gratulere med resultatet.

Busselskaper var det mange av før i tida

Vinnords Bilruter på Åmot var et av dem. Hadde rute fra Åmot til Eggedal. Bildet av denne gamle Volvo snutebussen har jeg rappa fra en eller annen, men håper på tilgivelse. Den andre Vinnordsbussen, også en Volvo er vist før. Fotorgrafert utenfor skraphaugen til Teigen. Meget sannsynlig et karrosseri fra Iversen i Lier.

Byggenummer ukjent

Det har vært litt stille rundt De Forenede Bilfabrikker på Røren, Skotsmoen og Hovet i det siste. Men samtidig med oppblomstringen av brunsnegler og lakselus åpenbarte det seg en 1946 Ford Panel Delivery nylig. Dette er sjeldne saker, og alle sjeler fryder seg. Inn på gulvet i fabrikken er det rullet en 1928 Chevrolet. Ferdig til uka......

Det brant i Tordenskjoldsgate

Eller i Blichsgate 3 som var postadressen til Ellingsen Møbler. Brant godt gjorde det også. Drammens Brannvesen hadde to International Loadstar på plass. Stigebilen nærmest har vært tett på flammene. Se hvor svartsvidd den er på venstre side.

 

Verden var ganske gjennomsiktlig i 1940 også

Verden var sikkert morsom også. Før hælvete braka løs. Pontiac gjorde en gimmck av å bygge en gjennomsiktlig bil. Også putta de ei etter tiden råsexy rype inni bagasjerommet. Gud bedre for noe greier! Lurer på om hun ikke har vært leder av Senterpartiet en gang tilogmed. Nåja, bilen skulle vi gjerne hatt - litt mer i tvil om bagasjen.

Fra den gang Drammen bidro til brutto nasjonalprodukt

Lenge før vi begynte å drikke øl og klippe hår var Drammen en by med stor verdiskapning. Drammens Lampefabrik var en av bedriftene som bidro. Og fabrikk trenger lastebil så klart. Valget falt på en etter datidens standard diger Chevrolet. Men hvorfor det påbygget? Er tydelig beregnet på lett, men voluminøs last. Kanskje det var stålamper som skulle stå oppi der :)

Cameron Diaz og Jennifer Aniston har vel aldri vært pene

Men gurimalla så sjarmerende. Eller........? Bussen som drosjeeierne i Hurum hadde var definitivt ikke pen. Heller grusomt stygg. Men du verden så sjarmerende. Tydelig ombygd lastebil. Skal vi tippe amerikansk? Kan se ut som jobben med karosseribygging er gjort på dugnad bak en lokal låvevegg. Var jo en slags champagnefabrikk utpå der en gang i tiden. Kanskje ble det servert Golden Power til arbeidet. Ikke golden shower altså...Denne skulle vi selvsagt også hatt.

 

I fall noen er i tvil

Det har altså stått i avisa at det er lurt å kjøpe Ford. Og da er det jo sant!

Her er det kulturminner i fleng

Noen av dere er kanskje mest opptatt av de gamle kjerringene som valser over perrongen på Geilo. De fleste av oss lar oss nok fenge mer av alt det andre. Se telegrafstolpen som tilsynelatende har 28 ledere, og se trevognene fra Skabo. Ekte regnskogsvogner - bygd av teak.Disse ble bygd rundt første verdenskrig. Kanskje før og sikkert etter også. I bakgrunnen troner ærverdige Dr Holms Hotel. Av tyskerne ble hotellet brukt som avlsstasjon. Om ariske piker lå på geledd her klare for besvangring vites ikke, men det ble født noen små oppi der i alle fall. I forgrunnen skimtes et BP-skilt, så der fikk man sikkert bensin. Det mest jålete i bildet er jo selvsagt bilene. Standard Vanguard stasjonsvogn er sjeldne saker idag. Bilen med traktormotor begynte vel å ruste lenge før den var brakt over Nordsjøen. Datidens SUV. Også en Mercedes-Benz 170V cabriolet fra 1938/39. En slik bil er idag mye bedre enn Statens Pensjonskasse - det er helt sikkert. Suverent bilde !

Påsken er svinekald, men snart er det tid for piknik 


Peder Danielsen skriver: "Min farmor, farfar og far på biltur sammen med familie. Tror de er på tur over Dagali...fra en roligere tid og hvor man kunne stoppe langs veien og ta en rast uten nevneverdig sjenanse...bildet må være fra 1938-39...bilen er en 1938 Dodge som farfar kjøpte ny...konfiskert av tyskerne april 1940. Funnet igjen i Bergen som lastebil etter krigen...farfar ville ikke ha den tilbake..."

 

Nasjonalromatikk av ypperste klasse

Lite som kan slå et vakkert norsk landskap pyntet med fine biler og fine folk. Her er Heggenåsen i sin aller beste skrud og gjenstand for oppmerksomhet fra hele verden. Det sies at man med alderen blir mer langsynt så vi håper Kjell, Helge og tredjemann så forskjell på Stocher og Stjerner der de flakset utfor Vikersundbakken. Disse uredde gutta som på sin vei ned har utsikt til både Bergsjø og Ekofisk-feltet. Forresten så har stæren kommet, så nå er det ikke lenge før den frosne 17M'en får selskap av flere tilalderskommende vogner. 

Det gikk dritt for Arne

Arne Johansen fra Teie var på tur. Det gikk ikke så bra. Hans 1957 Vauxhall Victor måtte nok en tur til doktoren etterpå. Fått seg en skikkelig karamell, og småkørpen er nysgjerrige tilskuere.

 

Noe for alle

Sikkert noen som blir lettere opphissede av halvgamle bruer. Her er Strømsø-brua under bygging i 1966. Men her er mye mer. Massey Ferguson traktor, helt maken til den vi har på Burud. Og vi ser et par trilleborhjul påmontert en liten motor og noen halve mjølkespann, også kalt Vespa. Sist, men ikke minst en godbit for alle gammel-kommunister. En vaskeekte Pobeda. Et supert vidnesbyrd om året 1966.

Tenk at det har gått en Marquette i Drammen

F-2089. 1930-modell Marquette. Det var de alle sammen for merket levde bare et år. Ble introdusert av GM som et billigere alternativ til Buick. Ble bygd 35000 i USA og 6000 i Canada. Og det var det. Men en slik har altså hatt sitt tilhold i Drammen. Når vi først er inne på sjeldenheter; hvem vet noe om en Marmon som skal ha hørt hjemme i Sigdal? Var det luksusbilen Marmon? Eller var det den firehjulsdrevne lastebilen Marmon-Herrington? Kanskje helst det siste........... Informerte kilder forteller at det faktisk var et eksemplar av luksusbilen Marmon. Bilder mottas med takk, nu nyter vi Marquette.

Snobbete vogn i snobbete omgivelser

Graham Paige var et merke med et kort liv. Fra 1927 til 1940. To fire-dørs lukkede utgaver er jevnlig å se på Burud. Bilen på bildet er en 1929-modell som tihørte Yngvar Peter Berg, han som eide Slippen. Eller Drammen Slip & Mek Verksted som var det fulle navnet. Bildet er tatt utenfor inngangen på Frydenhaug gård. Bilen ser faktisk ikke ut til å være spesielt velstelt.

Mye man skulle hatt - bl.a. disse to

Bombangkræsj sa det sikkert denne dagen i Oslo for mange år tilbake. Chevrolet Truck fra ca 1931 med et alvorlig arrangement i front. Er det en vinsj? Stakkars bilen hadde et ublidt møte med en av Oslo Sporveiers busser med Strømmen-karosseri. Ble nok fiksa og ordna ganske kjapt de skadene der. Staselige saker og hatt idag.

Plenkanten Auto

Ja det var navnet naboen til Lars Petter Skau kalte aktivitetene som foregikk nettopp i plenkanten. Der reparerte Lars Petter biler, der bygde han opp biler og der hadde han sitt eget lille hoggeri. Dette var i Asker utenfor Lars Petter sitt barndomshjem. Er nok heldig med naboene Herr Skau. Snart femti år etter holder han på nesten på samme måten. Bare nesten......... På bildene er en halv og en hel Datsun Bluebird.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Litt høyverdig kultur trenger dere skrotnissene

Skru opp lyden gutter and listen carefully. Hvem av dere kan synge med en slik stemme? Setter noen kroner på at dere ikke greier.  Musikken er bra, men om den ikke faller i smak så se hele filmen likevel. Dette er folk som tydeligvis er på gullsafari hjemme i Alaska. Den amerikanske popgruppen Portugal.The Man vant Grammy-prisen 2018 for beste gruppe med denne herlige sangen. Følg lenken og nyt dette. https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8

Hvem vet noe om denne Ford'en?

Dette bildet dukket opp på Facebook nylig, og det fattet Kjell Thon sin interesse. Ser man nøye etter så er det en varebil uten vinduer. Men med fire dører. Varevogner fra fabrikk hadde bare to dører så denne må være spesialbygd. Kjell har en teori om at den kan ha vært brannbil i Oslo da den var ny. Sikkert en fornuftig teori. Er det noen som vet mer om denne bilen? Legg også merke til veien. Moderne, brede lavprofildekker hadde nok vært fine greier i den søla.

Høire og venstre

Siden det ikke er valgår i 2018 kan vi vel i denne spalten driste oss til litt politisk propaganda uten at det blir spetakkel. Det ser ut som om bilen er høirerattet, men hvilket merke er vanskelig å se. Voldsomt svært grilltrekk har den uansett, der den akkurat har kjørt over ei ferist på Geilo. Mellom 1908 og 1940 var Høire og Frisindede Venstre to partier som jobbet tett sammen. Derav den noe underlige valgplakaten. Vi kan se av bildet at det er vår, og våren er ikke langt unna nå heller. Det er i skrivende stund to måneder til påske. Etter den åpner vel pølsebua igjen og vi er igang med ny sesong. Minner om treff for førkrigs biler på Burud søndag 27. mai. Artig om noen kommer med en slik plakat montert i nesa på en nesten 100 år gammel bil.

Liten hissigpropp

Den første Renault R5 Alpine på norsk jord. Kjøpt av dengang 22 år gamle sjåfør i Postverket Arve Knutsen fra Skoger 12. oktober 1978.  Innhandlet hos Renault Norge sin forhandleravdeling på Rundtom i Drammen, bare noen måneder før den verdensberømte bedriften Bilforum ble født i samme lokale. Bilforum solgte også Renault - før Citroën, Honda og Ford. 354cm og 850kg bil forsynt med 93 hestekrefter og fem gir gikk nok unna utover Fjellsveien. Og andre veier. De som husker innmari godt kan kanskje erindre at denne bilen blant flere andre Renault-modeller defilerte på Lyngås. Helt til 1996 levde bilen sitt liv. Sikkert et tøft liv, akkurat som for alle andre spreke biler. Den endte sitt liv i Ålesund. Idag hadde den nok vært adskillig mer attraktiv og dyr enn noen pakker med spiker.

Motorhistorisk Klubb Drammen
E: post@mhkd.no

Kontaktinfo:

E: post@mhkd.no

Postadresse:

Postboks 2193
3003 Drammen